ETT ÅR GÅR FORT MELLAN HÖGHUSEN

(några fina minnen från 2017)

Julen är över, och så är också detta år. 2017, tack för att du fanns i mitt liv. Jag behövde verkligen dig. Det har varit ett bra år i år, vilket betyder ännu mer separationsångest än vanligt. Men det går över, det gör det alltid.

Det bästa i år: Konserterna. Blir så lycklig av att bara tänka på det. Har verkligen behövt musiken i år. Har också behövt den där känslan av att man LEVER i år, den känslan jag får på varje konsert. Att sjunga, dansa, försöka dra sig närmare kravallen och att få höra sina favoritlåtar live. LEVER
Resorna. Älskar att få upptäcka världen. Ni vet den där känslan när man sitter på ett flygplan till ett land man aldrig har varit i. LEVER lika mycket i dom stunderna.
Skolan. Trodde väl aldrig att jag skulle säga att jag saknar skolan men det har jag gjort i år. Är så glad att jag började skolan just i år. Har lärt mig så mycket nytt, träffat så många människor och jag har lärt mig att vara nöjd med saker jag har gjort.

Det sämsta i år: Stressen. Har haft mycket att göra i år, därav stressen. Speciellt med skolan och alla inlämningar, och speciellt dom senaste veckorna. Att försöka hitta en balans mellan att plugga fort som fan och att få det högsta betyget. Stress. 

Men det har trots allt varit ett väldigt bra år för mig och jag hoppas att 2018 kommer bli lika bra. Jag har redan en del att se fram emot nästa år men först ska vi fira nyår i Madrid och jag längtar. 

Tre låtar som får mig att tänka på 2017:








Mitt konsertår 2017


Konsertåret 2017 började med en liten klubbspelning med Thomas Stenström, den 4 mars på Tempel i Karlstad.


Det fortsatte med en Håkan konsert på Stadion den 10 juni. Där stod vi i regn och åska, men jag har då aldrig varit lyckligare. 

 
Årets tredje konsert var även den med Håkan och detta var årets absolut bästa konsert. Den 8 juli i Mariebergsskogen, hemma i mitt Karlstad, med min älskade syster.


Årets sista konsert var Robbie Williams på Tele 2 arena den 29 juli. Jag, Vickan och en massa gamla goa låtar som vi kunde utantill för sju år sen när vi gick på högstadiet. Det här konsertåret gick för fort!



Mitt 2017

Hur har ditt 2017 varit? 

- Jättebra, faktiskt! Jag har haft många bra dagar i år. 

 

Tror du att år 2018 kommer bli bättre?

- Ja, eller snarare lika bra som det här året.  

 

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

- Ja, jag har iallafall aldrig bakat såhär mycket som jag gjort i år. Vi har också köpt bil och varit på Island för första gången. 

 

Vilka länder besökte du?

- Ungern, Norge, Island och så avslutar vi året i Spanien. 

 

Vilka datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?

- 8 juli, Håkan konsert i Karlstad. 

 

Vad spenderade du mest pengar på?

- Kläder, resor och konserter. Men konserter och resor är fan det bästa man kan spendera pengar på. Ångrar inte en krona!

 

Gjorde någon/något dig riktigt glad?

- Alla konserter det här året har gjort mig så lycklig.  

 

Bästa minnet från 2017? 

- Alla resor, stora som små. Men det var fantastiskt att se Island!




Lunch på stan

(null)
(null)
(null)
 
Lång sovmorgon idag. Behövde det. Vaknade, duschade, packade och åt lunch med Clara och mamma på stan. Efter lunchen gick mitt tåg till Stockholm och här har jag varit sen dess. Vi ska snart gå och lägga oss för imorgon blir det en väldigt väldigt tidig morgon. Flyget till Madrid går kl sju och sen blir det en lång dag. Behöver sömn alltså!
 



Shopping på annandag jul

(null)

(null)

Igår var vi och shoppade på mellandagsrean i Västerås. Jag köpte en del saker, bland annat en gasbrännare så att jag kan göra créme brulée, och så åt vi tacobuffe till lunch. Idag började jag dagen med en promenad tillsammans med Lucila. Har även varit på banken och tränat zumba. Däremellan gjorde jag så lite som möjligt. Nu ska jag börja packa lite för imorgon åker jag till Stockholm och sen vidare till Madrid på fredag. Ska bli så kul!




Juldagen

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Mobilbilder från julafton och juldagen. Idag har vi varit och ätit julmat i Kolsva. Resten av dagen spenderade jag i soffan framför filmer. Behövde verkligen det. Dom senaste veckorna har det varit så mycket med skolan eftersom jag ville bli klar innan jul. När jag äntligen blev klar med skolarbetena så skulle vi fixa allt inför julafton och baka massa julgodis. Så det har varit fullt upp i mitt liv! Därför ska jag nu bara ligga i min säng och kolla på film/lyssna på musik. Imorgon åker halva släkten till Västerås och shoppar på mellandagsrean. 



Min julafton


Julafton 2017. Spenderade dagen med (nästan) hela släkten och hade en så himla mysig dag med mycket julmat. Nu väntar ännu mera julmat hos farmor och farfar. 



Uppesittarkväll

 
Uppesittarkväll med familjen, kusinerna och morfar. Vi hade gjort tre olika snittar som vi åt med julmat och sen massa julgodis. Har jag sagt att jag älskar julen? För det gör jag. Kolla bara så mysigt!



Dan före dan

(null)

(null)

(null)

(null)

1. Minijul i Karlstad med Leo!  2. Julbrunch och avslutning i skolan med världens dessertbuffé.  3. En Ida dagen innan julafton. Glad.  4. Slår in dom sista julklapparna med syster och julmusik i bakgrunden. 

Är framme i Köping och redo för allt julfirande. Vi har bakat julgodis, fikat hos pappa och haft uppesittarkväll med kusinerna. Är så redo för julafton nu!



julförberedelser


Klätt granen, bakat snickers, knäck och pepparkakor. Och en massa annat. 



saffranssnittar och pepparkakssnittar


Mer julrecept! Denna gången är det saffranssnittar och pepparkakssnittar. Det är första gången jag gör snittarna med just dom här smakerna men det blev jättebra ändå. Pepparkakssnittarna är mina favoriter!

Ingredienser:

200 g smör 
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 paket saffran (0,5 g) eller 2 tsk pepparkakskrydda

Gör så här: 

Blanda smör, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl och bakpulver. Kör i maskin tills degen precis gått ihop. Dela degen i fyra och forma till fyra rullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dom. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt. 

Om du gör saffranssnittar (bild nedan): blanda en påse saffran med sirapen i en skål bredvid och blanda sedan sirapen med de andra ingredienserna. 

Om du gör pepparkakssnittar (bild ovan): ha i 2 tsk pepparkakskrydda när du har i de andra ingredienserna. 

Eller gör som jag och dela upp degen i två och gör både saffranssnittar och pepparkakssnittar. Gör en vanlig deg utan smak, dela upp i två. Ena halvan blandar du i maskin ca 30 sekunder med en av smakerna och sedan byter du och gör samma sak med andra delen av degen. 




Julveckan


Shit vad den här veckan har gått fort! Julveckan! I måndags och tisdags var jag i skolan och bakade (kardemummapralinerna på bilden) och på eftermiddagarna pluggade jag hemma. Pluggade också en timme på Waynes coffee när jag väntade på ett möte angående praktik. Det är inte många dagar kvar av termin två och det är dom sista uppgifterna som ska lämnas in. Igår var jag ledig så jag passade på att fixa ögonbrynen hos min frisör, julbaka (saffranssnittar och pepparkakssnittar) och plugga (roliga dagar va). Idag är det torsdag och jag har varit i skolan och gjort klart den sista uppgiften för terminen. SÅ SKÖNT att vara klar! Nu kan jag njuta av julen utan att ha pluggångest. Resten av dagen ska jag färga håret och packa klart allting för imorgon åker vi till Köping och firar jul. Men innan det så ska vi först äta julmat här hemma ikväll och sedan ska vi ha julbrunch och julavslutning i skolan imorgon. Är så taggad på massa julmat!
 



Julgodis och lördagstacos

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Jag har bakat mer julgodis (bland annat hallontryffel) och slagit in julklappar. Vi har fått massor av snö till Karlstad, igen, och idag äter jag lördagstacos själv för att Leo är på julbord med jobbet. Kanske ska passa på att plugga lite också, det är ju ändå lördag. 




Mina favorit jullåtar


Eftersom att jag älskar julen så äääälskar jag julmusik nästan ännu mer. Dessa fyra är mina favorit jullåtar just nu.  Väldigt klassiska men så bra. Får sån julfeeling nu! 10 dagar kvar, det går så fort nu. 



Under the christmastree

 
Våran fina julgran! Idag är det redan lucia och igår kväll var vi och kollade på Värmlands luciatåg i kyrkan, så mysigt. December har verkligen gått så fort, vet inte ens varför jag är förvånad. December går ju lika fort varje år! Men det känns iallafall jätteskönt att jag är klar med alla julklappar. Och årets bästa vecka har börjat - Musikhjälpenveckan! Varenda ledig sekund spenderas framför Musikhjälpen. Annars då, när jag inte är ledig? Jag har skola alla dagar denna vecka och har redan fått en hel del gjort. Jag har gjort massa teoriuppgifter och julbakat. Idag blev det kola med havssalt, verkligen så gott! 



Pepparkakstryfflar

 
I helgen provade jag att göra dom här pepparkakstryfflarna. Det perfekta julgodiset - både superenkelt och supergott! 
 
Ingredienser: 
 
Pepparkakor, ca 20-30 st
100g färskost (tex philiadelphia)
100 g mörk choklad
 
Gör såhär: 
 
Lägg pepparkakorna i en matberedare (eller krossa dom med en kavel) och krossa dom tills det bara är smulor av dom. Blanda ner färskosten tills det är en jämn röra. Rulla till bollar i önskad storlek och ställ i frysen i 30 minuter. Smält chokladen och doppa sedan pepparkaksbollarna i choklad. Innan chokladen stelnade hade jag på lite pepparkakssmulor. Låt stelna en stund i kylen. KLART! ÄT!



Something about christmas time

 
Mysiga julbilder från min tumblr för att bryta av från alla bakbilder. 



Andra advent

 
Lördag: Julmarknad på Mariebergsskogen. Mysigt och kallt som vanligt. Efter julmarknaden så åkte vi direkt till Ica Maxi och handlade. Resten av kvällen spenderade vi i soffan framför en serie och jag somnade alldeles för tidigt för att vara en lördag.

Söndag: Tvättdag! Sedan kom mamma, Clara och Mike hit och "överraskade oss" så vi adventsfikade och åt lunch på stan innan dom åkte hem igen. Sen dess har jag pluggat, bakat och haft söndagsångest. Men vi har bara en teorilektion imorgon ( = får sluta tidigt) så det är helt ok. Nu är denna helgen över och jag ska sova. 



Vad jag bakat den här veckan

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Har hunnit med att baka en hel del den här veckan. Bland annat créme brulée, créme caramel (med blandat resultat på karamellen men det är okej när det är första gången), saffransglass, kavring, saffransmazarin med apelsin och choklad och igår kväll gjorde jag mer bröd. Ett av mina favoritrecept på bröd, med vitlök och örter i, så gott! Nu är det dags för årets andra julmarknad. 



juliga cupcakes

 
2 av 4 dagar i skolan är avklarade och idag bakade jag pepparkakscupcakes med vit choklad och lingonfrosting. Älskar ju julen så var tvungen att använda julsmaker. Måste ju passa på när det bara är jul en gång om året. Annars gör jag inte så mycket annat än att plugga och köpa julklappar. Mindre än tre veckor kvar, och jag längtar. 
 



Lussebullar

 
Att få baka lussebullar igen!!! Blir så lycklig i hjärtat av det. Pga 1: Älskar julen! 2: Älskar att baka! 3: Älskar lussebullar! Det känns så bra att julbaket äntligen är igång. Recept hittar ni HÄR



Första advent

 
I fredags julpyntade vi hela lägenheten och nu är det ännu mysigare att bo här. Idag är det första advent och vi har tänt det första ljuset. Så sjukt att det bara är tre veckor kvar till julafton! Idag har vi iallafall tvättat, slått in lite julklappar och nu tänkte jag plugga några timmar innan vi ska på bio ikväll. Äntligen ska jag också få se Solsidan-filmen!



Min lördag

 
Lördag: Frukostbuffé på Clarion hotell, baka lussebullar, åka en sväng till Zakrisdalsudden (Vänern!!!), laga middag och spendera kvällen i soffan med vin och film. 



första december

 
Att det redan är december och bara 31 dagar kvar av 2017. Snart ett nytt år. Vet inte vad jag känner inför det.