farmors dubbla spritskakor

 
Ingredienser:
 
4 dl potatismjöl
2 dl florsocker
5 1/2 dl vetemjöl
4 msk vaniljsocker 
400 g rumsvarmt smör 
Om man vill, några droppar av valfri karamellfärg. Jag tog röd, fast det blev ju bara rosa. 
 
Chokladsmörkräm:
 
100 g smör
2 msk kakao
2 dl florsocker 
 
Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en skål. Spritsa längder eller runda kakor (det blev ett litet missöde när jag skulle spritsa då min tyll var för liten så därför fick det bli runda bollar som jag sedan plattade ut lite, gick bra det också). Grädda i ca 10 min och låt sedan svalna helt. Blanda ihop ingredienserna till smörkrämen och lägg ihop kakorna med smörkräm emellan. Förvara kakorna svalt. 
 



nytt

- En ny kaktus som vi köpte på Ikea igår. 
- Blommor som vi fick av mamma i lördags.
- En ny vinylspelare som jag fick av mamma och Mike i julklapp. Pallen/bordet den står på köpte vi också på Ikea igår. 
 
Idag är det måndag och ny vecka igen. Dom sista dagarna av januari är här. Äntligen!



Helgen vecka 4: besök av familjen och mer snö

I fredags var Leo ledig så vi städade lägenheten och gjorde fint inför vårt besök igår. Mamma, Clara och Mike kom hit över dagen. Det var så mysigt! Vi var i bergvik, handlade mat, spelade spel och åt mammas mat (<3). När dom hade åkt hem på kvällen så åt vi godis och kollade på en film om valar. Idag hade vi tvättstugan som vanligt och på eftermiddagen åkte vi till Ikea en sväng. Och snön har kommit tillbaka! Jag som hoppades att vi inte skulle få mer snö. Vi har iallafall ätit en icke så fancy söndagsmiddag och kollat på serier. Den här veckan har gått fort, och det är bra. Nästa vecka går vi in i februari. Gillar februari lite mer än januari. 




Chokladsnittar

 
Ingredienser: 
 

Receptet gäller för 48 st

 

200 g smör 

2½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 ägg till pensling

½ dl pärlsocker

 

Gör så här: 

 

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör och socker. Blanda ner övriga ingredienser till degen. Rulla ut till 6 längder, ca 2 cm tjocka och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem från ugnen. Låt svalna på plåten.




Vad jag vill baka 2017




Detaljer från vårt hem

 



världens godaste limpa

 
Här kommer receptet: (2 limpor)
 
Ingredienser:

5 1/2 dl vetemjöl 
2 dl havregryn + lite att strö över
1 dl sesamfrön + lite att strö över
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk (eller yoghurt naturell)
0.5 dl honung eller mörk/ljus sirap
1 dl hackade valnötter att strö över
 
(Det går lika bra att ha i vilka fröer/nötter/kärnor/torkad frukt som helst, vi tog bara det vi gillar)

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, cirka 50 - 60 minuter beroende på hur tjock limpan är.
 



Helgen vecka 3

I fredags blev det middag och film i soffan som vilken dag som helst. Igår var vi i Bergvik och kollade i affärer och handlade inför veckan. På kvällen skulle pensionärerna ut och dansa men det slutade istället med att vi drack Gin och Tonic på en bar pga att jag var för liten (är ju ändå 20 hallå). Sen åt vi nattmat på Burger king och åkte hem och sov. Jag som ville dansa. 
 
Idag tvättade vi som vanligt och mellan tvättarna så bakade jag bröd. Kanske världens godaste bröd till och med! Vi åt det nybakta brödet till brunch med min egna nypressade apelsinjuice och hallonsmoothie. Drömfrukost! Vill äta det varje dag ♥
 
När tvätten och disken var klar åkte vi och tränade. Till middag åt vi kycklingtacos och sen kollade vi på en serie och åt årets första semla. En perfekt söndag!
 



antecknings-tankar

- min tumblr
 
17/1 23.20: imorgon kl 10 ska jag vara på ett möte hos kommunen. Men det enda jag kan tänka på är att jag inte får försova mig. Har nämligen haft en tendens att sova för länge de senaste veckorna. Det spelar ingen roll om jag lägger mig tidigare, jag sover fortfarande lika länge. Tydligen behöver min kropp minst 10 h sömn.

 

17/1 23.27: fan vad jag hatar januari. Samma känsla som måndagar. Men januari är som 31 måndagar. 

 

18/1 9.52: jag försov mig inte. Men jag är trött. 

 

19/1 15.47: himlen brinner och det är fint. Jag står kvar ett tag och bara tittar på den rosa himlen. 

 

20/1 16.33: idag gick solen ner 15.53. Vi går sakta men säkert mot sommaren. 




rosa Himmel

 
 



alt er love




min helg vecka 2

Denna helgen har jag bland annat gått på bio, handlat, tvättat, gjort bananpannkakor, städat hela lägenheten, bakat någon typ av kakor (ganska goda ändå), haft Skam-marathon och ätit en ost- och skinkpaj till söndagsmiddag. Idag är det måndag och jag har diskat, vikt tvätt och varit ute på en promenad precis när solen gick ner. 



det bästa som finns är att resa med dig ♥

 
Hitills har vi hunnit med att besöka:
 
- Barcelona (2015)
- Köpenhamn (2015/2016)
- Oslo (2016)
- Budapest (2016/2017)



januari: fattiga månaden

I januari brukar det vara extra fattigt i hushållen och så även hos oss. Vi har en matbudget på 2000 kronor i månaden som vi brukar hålla oss till men nu i januari vill vi spara så mycket pengar som möjligt på mat. Därför har det blivit lite för mycket pasta på sistone. Det är i och för sig både gott och billigt men det kanske kan bli lite tråkigt efter ett tag, det tycker iallafall Leo. Jag däremot älskar pasta och kan äta det varje dag. Man kan ju variera pasta gånger tusen och då blir det inte lika tråkigt.
 
Vi brukar ofta göra makaronilåda (sååå gott!) och då brukar jag alltid göra extra mycket (två formar) så att det blir några matlådor till lunch. Perfekt!  Vi gör alltid med korv eller falukorv men även här kan man variera med kött/kyckling/korv/vegetariskt-alternativ. Billigt och bra!



24 HOURS ON A BOAT

I fredags åt vi lunch och bowlade på O'learys innan vi åkte till Stockholm för ett dygns kryssning. Vi dansade, drack drinkar, åt god mat och hade jättekul. Vid tre på natten åt jag den obligatoriska natt-räkmackan i hytten innan vi somnade. Behöver fler dagar som dessa i livet ♥



Snapshots / Budapest

Några bilder från Budapest tagna med mobilen. 
 
Kom hem till Köping igår men jag tog det bara lugnt på kvällen och åt middag med familjen. Får se vad jag hittar på resten av dagarna. På fredag ska vi iallafall på kryssning! Vi är ett stort gäng som åker så det ska bli jättekul. 
 



Villa Källhagen

I måndags när vi kom hem från Budapest så hade jag och Leo bokat bord på restaurang Villa källhagen. Jag skulle ändå stanna en natt i Stockholm innan jag åkte till Köping och så hade vi fått presentkort på en tre rätters middag i julklapp så då passade vi på att utnyttja det i måndags. Min favoriträtt var såklart créme bruléen, det älskar jag! 



Budapest 2016/2017

Vi har haft så himla mysiga dagar i Budapest. Bästa starten på året ♥