Första adventsfika - pepparkakstryffel

Igår gjorde jag dessa pepparkakstryfflar till adventsfikat. Jättegoda blev dom! Här kommer receptet som jag hittade på ica.se. 
 
 
       25 g smör 
      200 g mörk choklad (55%, bakchoklad)
      1 1/2 dl vispgrädde 
      1 msk glögg 
      10 pepparkakor
 
  1. Skär smöret i små kuber. Låt det bli rumstempererat.
  2. Hacka chokladen i småbitar och lägg i en bunke.
  3. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör ihop tills det blir en smet. Tillsätt glöggen och vänd i smöret.
  4. Häll upp i en form och låt stelna i kylskåp. (Eller låt det stelna i bunken, så gjorde jag)
  5. Mortla pepparkakorna till smulor.
  6. Forma kulor av tryffelsmeten. Rulla dem i pepparkakssmulor och förvara i kylskåp.



Första advent

Igår julpyntade vi hela lägenheten och det blev ju så mycket mysigare här! Idag är det söndag och första advent. Vi började dagen med att tvätta men sen åkte vi på julmarknad på Alsters Herrgård. Nu på kvällen har jag bakat lite adventsfika och lagat korvstroganoff till middag. Förkyldningen börjar bli bättre också, alltid något. 



En fredagslista

Bäst hittills denna vecka:
 
Håkan släppte ju biljetter till hans sommarturné idag och jag hann få tag i två stycken innan dom sålde slut. Så glad! Åh, jag är så taggad på alla konserter nästa år ♥
 

 Sämst hittills denna vecka:

 

Att jag blev sjuk i tisdags och fortfarande är sjuk. Dock ingen feber just nu men är fortfarande förkyld. Har svårt för att äta mat också pga mina visdomständer som gör så ont. Får väl bara vänta och hoppas att det går över snart för jag vägrar gå till någon tandläkare. 

 

 
Det här tänker jag mycket på:
 
Framtiden. Olika resor jag vill göra. Vad jag ska göra nästa år. Framtida boenden. 
 
Vad jag har på mig idag:
 
Mjukiskläder såklart!!!! Det är ju ett måste när jag är sjuk. Och helst tre filtar runt mig. 
 

Nästa vecka ser jag fram emot:

 

Att bli frisk.. Hoppas hoppas hoppas. 
 
 
Vad jag gör denna fredag:
 

Har suttit framför datorn och inväntat Håkans biljettsläpp och resten av dagen har jag bara tagit det lugnt. Är ju som sagt sjuk. Men när Leo kommer hem från träningen ska vi laga en god middag, kolla på de nya avsnitten av Gåsmamman säsong 2 och äta godis.

 

Morgondagens planer:

 

Morgondagens planer är inte helt bestämt än. Vi kanske ska till Rusta eller in till stan. Vi funderar också på att åka på julmarknad. Det är ju så mysigt på julmarknader! 

 

Vad jag ska göra på söndag:

 

Tvätta!!! Sen får vi se vad som händer.  

 
Vad jag ser fram emot mest:  
 
Åka till Budapest över nyår! Det ska bli så kul att se något nytt. Och att få fira in det nya året där med min fästman ♥



Himlen och havet kändes så mycket större än förut

I helgen var vi hemma i Köping igen. Främst för att fira Mike. Så i fredags hade vi 50 års fest hemma och jag stod och bakade hela dagen. Under helgen hann vi även med att gå på julmarknad i Skultuna och äta frukost med pappa på Bivur. Vi kom hem till Karlstad igen igår kväll och då var det bara att handla och sova typ. Idag vaknade jag upp och var sjuk.. Är ändå glad för att jag inte varit sjuk sedan augusti men nu kom förkylningen igen (och ont i halsen/öronen/huvudet) plus att jag har SÅ ONT i mina tänder för att mina visdomständer håller på att växa upp. Så nu äter jag bara alvedon och halstabletter. 



Marskakor

I helgen gjorde jag dom här goda marskakorna. Det är samma recept som till sirapskakor men till dessa kakor har man också hackad marschoklad i. Här kommer receptet som jag hittade på Jennys blogg: 
 

Det här behöver du till cirka 40 st Marskakor:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 Mars

Gör dina Marskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och grovhacka marsen. Gör en grop på längden och fyll med med grovhackad mars.




Vårväder i november

Igår var jag inne i stan och köpte lite julklappar och letade efter en klänning till julafton eller nyårsafton. Hittade dock ingen klänning så får fortsätta leta nästa vecka. Det är ju bara knappt en månad kvar till jul.. Tiden går så fort! På kvällen gjorde jag en jättegod kycklinggryta (sås?) med pasta till. Idag har jag varit en sväng på Rusta och packat lite för imorgon åker vi hem till Köping igen. Vi ska fira Mike som fyller 50 år på fredag. Det har förövrigt blivit någon typ av vårväder här. Istället för minusgrader och snö som det var förra veckan så är det sju plusrader och regn nu. Och ja, snön kan ju faktiskt vänta en månad till. 



Video: Veronica Maggio live




Vad jag gjort under vecka 45

Den här veckan har jag bland annat:

- köpt några fler julklappar
- rensat skafferiet i köket, det behövdes verkligen
- gjort nyttiga snacks utan socker, både fryst banan med mörkchoklad och jordnötssmörsbollar med mörkchoklad. Det blev inte alls gott. Testa inte! 
- köpt ett par nya vinterskor 
- storstädat lägenheten 
- tränat på gym för första gången i mitt liv, haha

Idag har det varit blå himmel och sol och vi har ätit en jättegod lördagsmiddag, mammas lövbiffsrullader med philiadelphiaost.



En helg hemma i Köping

Har varit hemma i Köping under helgen och det har varit så mysigt att få umgås med familjen, släkten och även hinna träffa lite vänner. I fredags var vi på tjejkväll hemma hos Elin, i lördags var vi först och fikade med pappa och Camilla och på kvällen var vi på kalas hos moster. I söndag hann vi med att träna, baka och äta mammas porterstek innan vi satt framför tvn resten av kvällen. Igår träffade jag Vickan och Ewe en snabbis på förmiddagen och sen åt jag lunch med mamma, Mike och Clara innan jag åkte hem till Karlstad igen. Under helgen kom också den första snön hit, det känns ju sådär. Längtar till julafton men ännu mer till april, plusgrader och sol. 



fem nya favoriter




Onsdag

Idag är det onsdag och jag och Leo har varit inne i stan och ätit lunch. Spicy hot såklart. Sen åkte Leo till jobbet och jag kollade i affärer en stund innan jag åkte hem och gosade med en sovande hund. Imorgon åker jag hem till Köping!