Durumbröd
Här kommer ett recept på ett bröd som vi gjorde i skolan för några veckor sedan. I helgen provade jag att baka det här hemma och det blev nästan lika bra som i skolan. Det här receptet räckte bara till en limpa för mig (en stor limpa dock, degen vägde 800 g, men man kan också göra två mindre limpor eller varför inte baguetter eller frallor istället). Här kommer receptet:
Ingredienser:
250 g vatten
350 g durumvetemjöl
125 g vetemjöl
20 g jäst
13 g olivolja
8 g socker
8 g salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke. Blanda 5 minuter på låg hastighet i en degmaskin (jag använde min elvisp med degkrokar, det gick bra men jag blandade några minuter extra) och sedan 5 minuter på hög hastighet. Efter totalt 10 minuter så ska saltet tillsättas i degen och blandas ytterligare 2 minuter. Gör glutenprov (se film här) för att se om degen är klar. Låt degen jäsa 30 minuter. Sedan är det dags att dela upp degen i så många limpor/baguetter/frallor man vill ha. Jag har fått lära mig att limpor ska väga 500 g, baguetter 300 g och frallor 70 g. Så efter man har delat upp och vägt degen så ska man rundriva den (se film här och här) och lägga på plåt med bakplåtspapper eller i en brödform. Sedan ska degen jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 200 grader så länge. Jag hade bara på mjöl på min limpa men man kan också ha på olika frön istället. Grädda limpan i ca 30 min. Låt limpan svalna något efter avbakning och sedan är det bara att äta.
Kommentarer
Trackback