Sylt, frallor, maränger och semlor - vad jag bakat den här veckan
* DROTTNINGSYLT *
Ingredienser:
250 g blåbär
250 g hallon
250 g syltsocker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
Gör såhär:
Koka ihop allt i en kastrull i ca 15-20 min. Häll upp i burkar och låt svalna innan du ställer burkarna i kylen.
* FRALLOR MED SESAMFRÖN * Originalrecept här
ca 12 st
Ingredienser:
4 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 ägg
5 dl vatten
Pensling:
1 ägg
sesamfrön
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och cirka hälften av vattnet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg.
2. Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
3. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Servera frallorna nybakade.
* ROSA MARÄNGER * Originalrecept här
Ingredienser:
2 äggvitor
1,5 dl socker
Några droppar röd karamellfärg
Gör såhär:
Sätt ugnen på 95 grader. Vispa ihop vitorna och sockret till du kan hålla bunken med smet upp och ner utan att smeten rinner. Häll i några droppar röd karamellfärg (om du vill ha rosa maränger) och vispa lite till. Spritsa sedan ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 min. Marängerna är klara när de enkelt lossnar från bakplåtspappret. Förvara svalt och torrt.
* KLASSISKA SEMLOR * Originalrecept här
Ingredienser: (blir ca 10 st semlor, jag halverade receptet)
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm mortlad kardemumma (inte med i originalreceptet)
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 250°C.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Kommentarer
Trackback