fjärde adventsfika: lussebullar

Igår gjorde vi äntligen lussebullar. Som jag längtat! Dom blev så goda. Använde det här receptet från ica.se. 
 
Ingredienser till ca 30 lussebullar: 
 
50 g jäst 
175 g smör eller margarin 
2 påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker 
5 dl mjölk 
1/2 tsk salt 
ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)
 
Till pensling och garnering:
 
ägg
russin eller pärlsocker
 
Gör så här: 
 
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
 
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin eller ha på pärlsocker. Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
 
 



Kommentarer

Kom ihåg






Trackback