En väldigt bra fredag

Det är fredag, det är helg, vi fick sluta tidigt i skolan, jag fick A på min hygien uppgift (!!!) och jag är påväg hem till Köping där jag ska vara ända tills på tisdag. Livet hörrni, livet! Det är ju inget fint vårväder idag, det är mest grått, men inte ens det gör något idag. Ikväll ska vi också hem till Emilia och fira henne så att jag ska få träffa mina tjejer igen ❤



FINT PÅ YOUTUBE #2

FINT PÅ YOUTUBE #1 finns här. Denna gång kör vi bara massa asbra låtar genom tiderna. Både covers och livelåtar, enjoy! 



Vi kommer minnas allt i färg efteråt

Det är fullt upp i mitt liv just nu. När jag inte är i skolan sitter jag hemma och pluggar, som idag. Har skrivit på en uppgift om hygien som ska vara klar imorgon. Jag har också varit ute på power walk och fotat blommor. Imorgon ska jag till skolan igen på förmiddagen men sen har jag inga planer. Antar att jag bara kommer sitta och plugga. Det var väldigt längesen jag pluggade varje dag i en vecka, haha. Nu ska jag sova. 



söndagsbrunch och årets första glass

Igår var en mycket bra dag med William Spetz föreställning, restaurang och drinkar. Idag började vi dagen med söndagsbrunch hos oss innan Elin och Tonie åkte hem. Sen har vi tvättat, varit på cykeläventyr (varit på utegymmet i tio min) och ätit årets första daimstrut i 18 grader och sol. Äntligen! Nu sitter jag och pluggar lite men ska snart sova. Ville inte att den här helgen skulle gå så fort!

 



Första veckan i skolan

I tisdags bakade jag chocolate chip cookies och i torsdags trodde jag att skolan började åtta men vi började tydligen halv ett så jag satte mig på Espresso house och drack varm choklad istället. Igår var jag i skolan på förmiddagen och på eftermiddagen handlade vi och städade lägenheten. På kvällen åt vi ceasarsallad och kollade på Gossip girl. Idag kommer Elin och Tonie hit för jag och Elin ska se William Spetz på Scala teatern ikväll och sen ska vi fyra äta på restaurang. Taggad!
 
Nu är första veckan i skolan avklarad och jag trivs jättebra. Hitills har vi bara haft teori men jag längtar så mycket tills vi får börja baka om några veckor. Tills dess får jag väl baka här hemma. 



våren är här

Det var en fredag i mars för två år sedan. Fredag den trettonde tror jag. Den dagen påminner så mycket om idag. Fint väder och samma känsla i kroppen, som om allt kommer ordna sig. Lyssnar på musik och går i solen. Precis som då. Solen gör något med en. Som att vi inte ens behöver försöka såna här dagar. Våren är här, solen är här och gruset på marken är borta. Nu kan man börja leva igen. 



bananglass med choklad

Äntligen har jag provat att göra bananglass. Och den blev faktiskt god! Jag har sett många olika recept på denna glass men så här gjorde jag min:
 
Ingredienser: 
 
2 frysta bananer
1 msk kakao
3 msk mjölk
 
Gör så här: 
 
Skiva och frys in två bananer dagen innan. Häll i de skivade och frysta bananerna i en matberedare (jag provade i min mixer först men det gick inte alls, den var alldeles för svag) tillsammans med kakao och mjölk. Blanda tills du får en smet som liknar mjukglass, då är den klar. Jag åt glassen med mina rosa maränger som jag gjorde för några veckor sedan. 
 
Tips! Går jättebra att ta blåbär/hallon/jordgubbar/vanilj m.m istället för choklad. 
 
 
 



Det var en evighet sen men jag minns det som igår

Handlat, matat ankor, gått på bio, tvättat, ätit tacos, druckit vin, haft gossip girl-marathon. Mmmm min helg var väldigt bra. Den avslutas med fotbad, Innan vi dör och bananglass. 



Hemmagjorda dammsugare

Förra helgen gjorde jag för första gången egna dammsugare till Claras kalas. Får nog jobba på det där med utseendet men det ska ju synas att det är hemmagjorda. Jag använde det här receptet men jag skriver det här nedan också. 
 

Ingredienser:

Marsipan
100 gram mörk choklad (dock så hade jag ljus choklad)
ca 5 dl sockerkakssmulor
2 msk fin kakao
50 gram tärnat mjukt smör

Arrakessens eller punsch efter egen smak och tycke

 

Gör såhär: 

Smula ner sockerkakan i en skål, rör ner smöret och sikta kakaon och ev. smaksättning. Rör samman till en jämn deg. Dela degen i två delar och rulla till längder. Ställ in dessa i frysen under kavlingstiden. Och kavla ut marsipanen, använd florsocker på bakbordet istället för mjöl. Så att inte marsipanen fastnar när du kavlar. Skär ut lagom/jämna stora bitar så att du kan täcka sockerkaks rullarna med sedan. Smält chokladen över ett vattenbad. Rulla in sockerkaks längderna i marsipanen, och lägg marsipanen lite omlott, och dessa sidor neråt.
Skär sedan lagom små bitar av längderna ca 4- 5 cm och doppa ändarna i choklad. Låt chokladen stela – sedan är det klart serveras!




cykeläventyr och en ny växt

Fredag fredag fredag. Blå himmel och sol. Vi har varit på cykeläventyr till systemet och plantagen som slutade med att vi köpte och planterade ett miniträd. Vi har också tagit upp alla sommarkläder från förrådet. Känns bra! Ett steg närmare sommar liksom. På eftermiddagen tränade vi på varsitt håll innan det var dags för fredagsmys. Denna fredagen blev det: lax & broccolimos + gossip girl. 



Vad jag älskar mest med karlstad

 
Jag har alltid velat bo vid vattnet. Så när jag flyttade till Karlstad och bodde 2 km från Klarälven och 6 km från Vänern så kändes det bra i barndomshjärtat. Jag älskar Karlstad (kanske mest för vattnet). Både i sin helhet men också för sina små, fina platser som bara blir ännu finare nu på våren. Idag var det 12 plusgrader och sol ute. Och blommorna har äntligen kommit! 
 
 
 
"Everyone you meet is fighting
a battle you know nothing about.
        Be kind. Always."



Video: Thomas Stenström live




du sa när alla ljus har slocknat, tänk på mig

 

Idag är det tisdag den 14 mars och vi firar att Leo klarade sin tenta, att vi har känt varandra i tre år idag (tiden går så fort!!!) och att jag kom in på konditoriutbildningen. Så spännande! För att fira allt detta bakade jag chokladbollar, enkelt och gott! Har även varit ute på en prommis och pratat med Vickan, gjort mammas goda soppa och gjort apelsinjuice av tre kg apelsiner. Nu ska jag kolla på youtube och sen sova. 




Vårsol och plusgrader

Selfie från fredagens kalas. Sol och många plusgrader i lördags så vi spelade basket, gick promenad, tränade och kollade på mello finalen. Igår började jag dagen med en timmes morgonpromenad med Vickan (bra start på dagen för övrigt) och sen åkte vi till Västerås för shopping och lunch innan vi tog tåget hem till Karlstad på kvällen. Avslutade även denna dag på bästa sätt: fotbad framför Innan vi dör. 



Winter wonderland 2.0

Några vinterbilder från min promenad till hästarna igår. Ikväll ska vi fira Clara och morfar som har fyllt år så hela dagen går åt till att baka tårtor. Men det gör inget, jag älskar ju att baka. 



Dubbla knäckkakor

 
Här kommer ännu ett recept på farmors kakor. Jag har gjort dom en gång förut men nu tyckte jag dom blev ännu bättre. Detta är verkligen barndomsminnen för mig. 
 
Ingredienser: 
 
2 dl socker 
1/2 dl grädde 
1/2 sirap
1 1/2 dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Smörkräm: 
 
100 g mjukt smör
2 msk kakao
2 dl florsocker 
 
Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en skål. Klicka ut smet (ca en 1/2 tsk) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 7-10 min så att kakorna får en fin färg. Låt kakorna svalna helt. Gör smörkrämen så länge. Blanda smör, kakao och florsocker. Bred på smörkräm på hälften av de kalla kakorna och lägg sedan en kaka ovanpå så att det blir en "dubbelkaka" Låt stå kallt så att smörkrämen stelnar lite. ÄT!
 
 



6 saker om mig

* Inspo från Gossip Girl: Den jag helst skulle vilja äta middag med, levande eller död, är Kristian Gidlund. 

 

 

 * Den här låten ↓ får mig alltid att vilja dansa som om ingen såg mig. 

 

 

 * Musiken har hjälpt mig mer än vad någon människa har gjort.

 

* Soundtracket till mitt liv när jag var 14 år var denna låt ↓ . Gillar den fortfarande, den får mig att tänka på mitt 14 åriga jag. 

 

 

 * Jag tror på att det kommer ordna sig när Thomas säger att det kommer ordna sig. 

 

 

Topp tio låtar in the history of music: 

 1. Det är så jag säger det - Håkan Hellström

2. Shoreline - Broder Daniel

3. Nu kan du få mig så lätt - Håkan Hellström

4. Korallreven & vintergatan - Markus Krunegård

5. Eldorado - Thomas Stenström

6. The wolf - Mumford and sons

7. Pickup truck - Kings of Leon

8. Come undone - Robbie Williams 

9. Hero’s song - Brendan James

10. Sex noll två - KSMB

 

 
 



Doris 💜

Har saknat henne. 



💪 international women's day 💪

 
Tycker det är dags för lite girlpower på bloggen igen. Speciellt dagar som dessa när män fortfarande inte förstått att man inte kan säga grattis till oss kvinnor. Det är ingen jävla födelsedag, det är en kamp. Och den här dagen är en påminnelse om hur långt vi har kvar men också en påminnelse om hur långt vi har kommit. Kampen fortsätter! 
 
 



Thomas stenström / karlstad / 4 mars 2017

Som sagt, i lördags invigdes konsertåret 2017 med Thomas Stenström på Tempel i Karlstad. Det "sämsta" var att han bara körde ca 30 min (7 låtar) för att det var en klubbspelning och dom är alltid kortare. Det bästa var helt klart nya verisionen av "Forever young". Har aldrig hört den så som han sjung den i lördags, så fin! Saknade dock "Eldorado" och flera andra låtar från hans senaste album. Bästa 30 minuterna på länge iallafall. 
 
"Jag gav upp när jag var 17, har aldrig velat vara här." 



💕 Grattis syster 💕

 



helgen vecka 9

Igår tvättade vi och handlade innan Clara kom till oss i Karlstad. Vi åt tacos och sen åkte vi in till stan för att se Thomas Stenström på Tempel. (Konsertåret 2017 är invigt) Imorse åkte jag och Clara hem till Köping igen. Jag spenderade några timmar med pappa, vi åt kycklingpaj och kollade på Innan vi dör. Så spännande serie! 



Sylt, frallor, maränger och semlor - vad jag bakat den här veckan

* DROTTNINGSYLT *
 
Ingredienser:
 
250 g blåbär
250 g hallon
250 g syltsocker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång
 
Gör såhär:
 
Koka ihop allt i en kastrull i ca 15-20 min. Häll upp i burkar och låt svalna innan du ställer burkarna i kylen.
 
* FRALLOR MED SESAMFRÖN *  Originalrecept här 
 
ca 12 st
 
Ingredienser:
 
4 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
3 tsk bakpulver 
1 ägg
5 dl vatten
 
Pensling: 
1 ägg
sesamfrön
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och cirka hälften av vattnet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg. 
 
2. Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
 
3. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Servera frallorna nybakade. 
 
* ROSA MARÄNGER *   Originalrecept här 
 
Ingredienser: 
 
2 äggvitor
1,5 dl socker
Några droppar röd karamellfärg
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 95 grader. Vispa ihop vitorna och sockret till du kan hålla bunken med smet upp och ner utan att smeten rinner. Häll i några droppar röd karamellfärg (om du vill ha rosa maränger) och vispa lite till. Spritsa sedan ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 min. Marängerna är klara när de enkelt lossnar från bakplåtspappret. Förvara svalt och torrt. 
 
* KLASSISKA SEMLOR *   Originalrecept här 
 
Ingredienser:  (blir ca 10 st semlor, jag halverade receptet)
 
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g smör eller margarin 
2 1/2 dl mjölk 
1 ägg 
1 dl socker 
2 krm salt 
2 krm mortlad kardemumma (inte med i originalreceptet) 
2 krm hjorthornssalt 
ca 8 dl vetemjöl 
 
Gör såhär: 
 
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. 
 
2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, kardemumma, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
 
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. 
 
4. Sätt ugnen på 250°C.
 
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
 
6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg. 
 
7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler. 
 
8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
 
9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.



🌸 MARS 🌸